Subsidie voor de winkelgebieden van de toekomst

Het kabinet investeert € 100 miljoen om winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Dit geld moet een impuls geven aan vitale binnensteden en kernen. Naar verwachting rondt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit najaar de voorbereiding van de regeling af. In de eerste ronde dit jaar is er € 37 miljoen euro te verdelen.

Veel winkelgebieden staan onder druk. Winkels verdwijnen en dat zorgt voor leegstand. In de afgelopen 15 jaar nam het aantal winkels met 20.000 af. De verwachting is dat dit aantal in de komende jaren oploopt. Deze afname heeft vooral grote gevolgen voor de economieën van middelgrote steden die een regionale centrumfunctie hebben. De nieuwe subsidie is een kans voor dit soort steden om de winkelgebieden opnieuw vorm te geven en te versterken.

De subsidie

  • De bijdrage van het ministerie is een reguliere subsidie.
  • De subsidie is voor integrale projecten voor een heel gebied en dus niet voor losse gebouwen.
  • Het budget komt beschikbaar in meerdere ronden. In totaal verdeelt het ministerie het geld in 4 jaar tijd.
  • Voor elke aanvraag is minimaal € 1 miljoen en maximaal € 5 miljoen beschikbaar.
  • De subsidie is bedoeld voor de extra kosten die komen kijken bij de transformatie van binnensteden. ‘Extra kosten’ zijn de kosten die zich niet in de markt laten terugverdienen.
  • Het ministerie bepaalt de maximale bijdrage op basis van de publieke en private onrendabele top. Een aanvrager krijgt voor maximaal 20 % van de realisatiekosten subsidie.
  • Private partijen kunnen samen met de gemeente een subsidieaanvraag met een projectplan inleveren.

Meer informatie

Ben je bezig met een project dat aansluit op dit thema? En ben je geïnteresseerd in deze subsidie? Stuur gerust een e-mail naar a.krijnse.locker@renkum.nl of h.temmink@renkum.nl. We denken met plezier met je mee!

Liever het nieuws direct in je mailbox ontvangen? Vul het formulier in:

Delen!

Laatste nieuws

Gerelateerd